mas-krkonose.cz
+420 608 026 115
  • O spolku
  • Rozvíjejte s námi
  • Strategie CLLD
  • Projekty
  • Aktuality
  • Média
  • Blog
  • Kontakt
facebook instagram Operační programy
  • ROZVÍJEJTE S NÁMI
  • NZÚ LIGHT
  • OP TAK
  • KCA
  • IROP
  • PRV
  • OPZ
  • SZP
  • OPZ PLUS
  • Malý LEADER
  • KOP
  • DOBROakce
  • OPTP
  • En Ko MAS
  • SFŽP

Ochutnejte náš kraj na talíři

16.5.2023 | Aktuality

Z lokálních potravin lze vařit nejen v domácnostech, ale i školních jídelnách nebo restauracích. Akce propagující místní suroviny organizují místní akční skupiny. Ty také vydávají krajové kuchařky, zaštiťují kampaň Regiony sobě nebo dotační podporou pomáhají zemědělcům s projekty, rozvíjející zpracovávání ovoce.

Existuje nespočet bonusů, pokud jíte potraviny vypěstované v našem regionu. Ekologické či ekonomické dopady není třeba zmiňovat. Nespornou výhodou je určitě také propojení lidí a vznik nových přátelství, právě utužování vztahů dělá vesnice a menší obce příjemnými k bydlení. Seznámení nebo právě ono utužení vztahů bylo cílem i Místní akční skupiny Stolové hory, která na konci dubna zorganizovala akci Od farmářů na talíř. Majitelé restaurací, kaváren, lokálních obchodů, ale i kuchařky ze školních jídelen z Náchodska navštívili tři farmy, které produkují brambory, mák, med, sýry a mléčné výrobky. Ochutnávka všech výrobků byla na programu odpoledne. Špecle z konopné mouky a bylinek nebo hovězí ragú na černém pivu s čokoládou připravil k obědu pouze z místních surovin kuchař Jan Péter.

Zázemím půldenního setkání byl Penzion a restaurace U Lidmanů v Machovské Lhotě. Třicítka účastníků se však hned ráno vypravila do České Metuje do ZD Ostaš. Mnozí prvně slyšeli, že toto velké zemědělské družstvo prodává žluté i červené brambory a mák ze dvora. Následně se skupina přesunula do Velkého Dřevíče, kde Jan Jirman představil, jak hospodaří s více než 200 včelstvy na Včelí farmě Dřevíč. Dopolední exkurze uzavírala prohlídka stáje na farmě manželů Hubkových, která je spojena s MiniMlékárnou Nízká Srbská. „Překvapilo mě, kolik kvalitních lokálních producentů v okolí máme a navzájem o sobě nevíme, takové akce jsou ohromným přínosem“, myslí si sýrařka Michaela Murková.

Návrat z exkurze do Machovské Lhoty znamenal jediné. Jídlo, jídlo a zase jídlo. Tato část proto začala obědem, ke kterému se podával hovězí vývar s bylinkovými špeclemi a hovězí ragú na černém pivu s čokoládou a jihočeská lepenice. Po obědě představila Mirka Soldánová z MAS Stolové hory podporu dotačního charakteru nejen pro malé živnostníky, ale také pro školní jídelny. A Martina Saláková Šafková z Královéhradeckého kraje přiblížila začínající zapojení kraje v aktivitách projektu Skutečně zdravá škola a také dotační tituly pro producenty z kraje.

Poté se však už dostal ke slovu opět kuchař Jan Péter, jenž na třech pokrmech umně ukázal pro mnohé neobvyklé kombinace, ale především to, jak pracovat se surovinami a vyzdvihnout jejich chuť. Připravil i hovězí rump steak s makovou kaší, kávovou omáčkou se špetkou chilli a cibulovo-jablečným chutney. Během chystání jídel a degustačních porcí představili místní výrobci své produkty. Ke slovu se tak dostal Patrik Lamka z LamCafé, manželé Škodovi z Hospodářství u Špinky, Patricie Čížková z létajícího Ledhujského pivovaru, Aleš Jindra z KONOPRO, farmář Radko Kříž z bioBÝK. Ochutnali jsme pečivo z hronovského Jirkova pekařství, chutney a zavařeniny od Hany Horákové z Dobře zavařeno a bylinky dodalo Zahradnictví Antonín Kašpar z Náchoda. „Velice mě zaujala výroba konopné bezlepkové mouky a oleje u nás v kraji a jsem příjemně překvapena, že i u nás můžeme koupit bio zeleninu od místních farmářů z Hospodářství u Špinky“, dodává účastnice akce Eliška Kubíková, majitelka Bistra Pampeliška.

„Rád bych vysekl poklonu všem výrobcům, jejich suroviny, které jsem při vaření použil, byly opravdu kvalitativně nadprůměrné. Jsem v kontaktu s mnohými Italy, Francouzi, Maďary, již jsou na své regionální výrobky náležitě hrdí a mám ohromnou radost z toho, že se k nim můžu připojit“, tvrdí Jan Péter, kuchař z náchodské restaurace Úkáčko.

Kromě podobných akcí organizují i ostatní místní akční skupiny v Královéhradeckém kraji aktivity na podporu lokálních potravin. Například MAS Podchlumí a MAS Nad Orlicí vydaly před časem kuchařky s regionálními recepty. Kromě toho v Podchlumí v rámci svého projektu na podporu vzdělávání využili ke spolupráci místní producenty. Pro aktivitu Jabloně do škol nakoupili ovocné stromky z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy, dřevěné kůly od firmy Břetislav John z Ostroměře a košíky z Proutěného ateliéru manželů Mádlových ze Dvora Králové nad Labem. Lokální pěstitele ovoce dotací v hodnotě přibližně jednoho milionu korun v dotačním titulu Ministerstva zemědělství zase podpořila MAS Brána do Českého ráje. Pěstitel díky dotaci nakoupil technologie na zpracování ovoce a dodávku na rozvoz ovoce a produktů z něj.

Během pandemie se místní akční skupiny sdružily v kampani Regiony sobě, ve které tak najdete přehled nejen výrobců lokálních produktů, ale také ostatních výrobků a služeb. Více informací a širokou nabídku z našeho kraje tak najdete na webové adrese: www.regionysobe.cz/kralovehradecky.

Mirka Soldánová
Místní akční skupina Stolové hory

Ochutnejte náš kraj na talíři - 1 Ochutnejte náš kraj na talíři - 2 Ochutnejte náš kraj na talíři - 3
logo inversed
Máte dotaz? Napište nám!
+420 608 026 115
Webové stránky ©2025 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies
Menu
  • O spolku
  • Rozvíjejte s námi
    • ROZVÍJEJTE S NÁMI
      • Letní kempy
    • NZÚ LIGHT
      • NZÚ Light 2023
    • OP TAK
      • Interní postupy
      • Seznam příloh
      • Výzva
        • 1. výzva
        • 2. výzva
      • Seznam žádostí
    • KCA
    • IROP
      • IROP 2014-2020
        • Výzvy
          • Přílohy
          • Školení
          • Odkaz na pravidla
        • FAQ
        • Interní postupy MAS
        • Kontrolní listy
        • Seznam žádostí
        • Interní dokumenty
      • IROP 2021-2027
        • Interní postupy
        • Výzvy
    • PRV
      • Výzva
        • Přílohy
        • Školení
        • Odkaz na pravidla
      • FAQ
      • Interní postupy MAS
      • Seznam žádostí
      • Interní dokumenty
    • OPZ
      • 1. výzva
      • 2. výzva
      • 3 výva
      • Interní dokumenty
      • Semináře
    • SZP
    • OPZ PLUS
      • Kontakty
    • Malý LEADER
      • Malý LEADER 2024
    • KOP
      • Malý princ v Krkonoších
      • Výstava 20 let regionální značky
      • Krakonošova zahrádka
      • Krakonošova stopa
        • Krakonošův ranec
        • Pašerácká jízda
      • Akce a workshopy
      • Vesnice roku
      • Polytechnické dílny
      • Certifikáty
      • Biofarma Pod Hájkem
      • Exkurze Krkonoše
      • Dny otevřených ateliérů
      • Z farmy do kuchyně
      • Soutěž s řemeslem
    • DOBROakce
      • Leaderfest
      • CIPE
      • NZÚ Light
      • Povídání o EU
    • OPTP
      • MAS - Místní akční skupina Krkonoše - 2
    • En Ko MAS
    • SFŽP
      • ENERgMAS
  • Strategie CLLD
  • Projekty
  • Aktuality
  • Média
  • Blog
  • Kontakt