mas-krkonose.cz
+420 608 026 115
  • O spolku
  • Rozvíjejte s námi
  • Strategie CLLD
  • Projekty
  • Aktuality
  • Média
  • Blog
  • Kontakt
facebook instagram Operační programy
  • ROZVÍJEJTE S NÁMI
  • NZÚ LIGHT
  • OP TAK
  • KCA
  • IROP
  • PRV
  • OPZ
  • SZP
  • OPZ PLUS
  • Malý LEADER
  • KOP
  • DOBROakce
  • OPTP
  • En Ko MAS
  • SFŽP

Z farmy do kuchyně

8.11.2024 | Aktuality

Dne 30. října 2024 proběhla v Polytechnickém a jazykově komunikačním centru při Základní škole v Lánově pilotní akce "Z farmy do kuchyně", zaměřená na podporu lokální produkce a školních jídelen z Vrchlabska. Akce nabídla dvě hlavní části: v první části zazněla přednáška o zdravé výživě dětí s propagátorkou „skutečného jídla“ Margrit Slimákovou, v druhé se pak účastníci mohli seznámit s místními farmáři a výrobci, kteří prezentovali své produkty.

Zdejší kraj nabízí celou řadu regionálních pochutin. Jen o nich bohužel mnohdy nevíme nebo nemáme snahu se o nich dozvědět více. Český česnek z Podkrkonoší, mléčné produkty od Mejsnarů, káva a ručně vyráběné pralinky a čokoláda od Volkafe z Trutnova, Ja-míky ze Strážného, Babiččiny sirupy či med z Krkonoš nabízejí místní firmy a drobní živnostníci, kteří se sdružují pod regionální značkou KRKONOŠE originální produkt. Součástí akce bylo i tržiště lokálních surovin a výrobků, na němž se osobně představila například Farma Basařovi z obce Prosečné a Farmářský dům z Vrchlabí, Krkonošské mikrobylinky z Hostinného, Ryby a uzeniny od pana Krejčího ze Studence a regionální výrobky ze společnosti Fabia. Během svačiny se všichni zúčastnili i slepé degustace sýrů, medů, sirupů a mikrobylinek. Čtyřicítka účastníků z řad zástupců školních jídelen a starostů si pochutnala na degustačním menu tradičních pokrmů v netradičních kombinacích připraveném šéfkuchaři Janem Péterem a Jakubem Smolou. Podávané bramborové lokše byly zdobeny výhonky z mladého hrášku a servírovány s vysockým zelím od Vondráků, které bylo oslazeno bílou čokoládou od Volkafe. Talíř koprové a křenové omáčky s bylinkových pestem krásně barevně doladilo do žluta zastřené vejce od zemědělce pana Hudrlíka a růžovoučká vepřová kotleta vařená způsobem sous-vide se jen v ústech rozplývala. Nízkoteplotní lázně vepřové maso udržely neskutečně šťavnaté a zároveň jeho vnitřek byl vystaven teplotě, která bohatě stačí ke zničení všech případných škodlivin. Účastníci akce si velice pochvalovali i krémovou zeleninovou polévku s černou a červenou čočkou. Výrazná vůně a chuť kořeninové zeleniny, která byla předem upečena, připomínala svíčkovou omáčku.

Z farmy do kuchyně - 1 Z farmy do kuchyně - 2 Z farmy do kuchyně - 3


Akce přinesla také praktické rady o úsporách a udržitelném vaření a umožnila sdílení zkušeností ze školních jídelen. Zástupci Královéhradeckého kraje představili projekt Skutečně zdravá škola a krajské e-tržiště. Zástupci z Libereckého kraje prezentovali iniciativu Liberecký kraj sobě a plány na otevření showroomu regionálních produktů. Místní akční skupina Krkonoše se postarala o občerstvení z lokálních surovin a organizační zajištění celé akce. Na akci spolupracovala s realizátorem Místního akčního plánu pro vzdělávání – Svazkem obcí Horní Labe.

Akce "Z farmy do kuchyně" se setkala s velkým zájmem a podpořila důležitost spolupráce s lokálními producenty pro udržitelný a zdravý životní styl. Děkujeme za finanční podporu Královéhradeckému kraji. Jednotlivé pokrmy, výrobce a farmáře představujeme postupně na našich Facebookových stránkách Místní akční skupina Krkonoše.

Petra Hartmanová
koordinátorka regionální značky KRKONOŠE originální produkt
kancelář MAS Krkonoše

logo inversed
Máte dotaz? Napište nám!
+420 608 026 115
Webové stránky ©2025 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies
Menu
  • O spolku
  • Rozvíjejte s námi
    • ROZVÍJEJTE S NÁMI
      • Letní kempy
    • NZÚ LIGHT
      • NZÚ Light 2023
    • OP TAK
      • Interní postupy
      • Seznam příloh
      • Výzva
        • 1. výzva
        • 2. výzva
        • 3. výzva
      • Seznam žádostí
    • KCA
    • IROP
      • IROP 2014-2020
        • Výzvy
          • Přílohy
          • Školení
          • Odkaz na pravidla
        • FAQ
        • Interní postupy MAS
        • Kontrolní listy
        • Seznam žádostí
        • Interní dokumenty
      • IROP 2021-2027
        • Interní postupy
        • Výzvy
    • PRV
      • Výzva
        • Přílohy
        • Školení
        • Odkaz na pravidla
      • FAQ
      • Interní postupy MAS
      • Seznam žádostí
      • Interní dokumenty
    • OPZ
      • 1. výzva
      • 2. výzva
      • 3 výva
      • Interní dokumenty
      • Semináře
    • SZP
    • OPZ PLUS
      • Kontakty
    • Malý LEADER
      • Malý LEADER 2024
    • KOP
      • Malý princ v Krkonoších
      • Výstava 20 let regionální značky
      • Krakonošova zahrádka
      • Krakonošova stopa
        • Krakonošův ranec
        • Pašerácká jízda
      • Akce a workshopy
      • Vesnice roku
      • Polytechnické dílny
      • Certifikáty
      • Biofarma Pod Hájkem
      • Exkurze Krkonoše
      • Dny otevřených ateliérů
      • Z farmy do kuchyně
      • Soutěž s řemeslem
    • DOBROakce
      • Leaderfest
      • CIPE
      • NZÚ Light
      • Povídání o EU
    • OPTP
      • MAS - Místní akční skupina Krkonoše - 2
    • En Ko MAS
    • SFŽP
      • ENERgMAS
  • Strategie CLLD
  • Projekty
  • Aktuality
  • Média
  • Blog
  • Kontakt